Илюстрация cross.bgНа 1-ви юни отбелязваме Международния ден на детето. Грижата за

...
Илюстрация cross.bgНа 1-ви юни отбелязваме Международния ден на детето. Грижата за
Коментари Харесай

БСП – София: Кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“

Илюстрация  cross.bg

На 1-ви юни означаваме Международния ден на детето. Грижата за децата е надълбоко вкоренена в житейската философия на човечество. Мисълта за положителното бъдеще на идващото потомство дава смисъл на устрема за мир, благополучие, развиване и разцвет, написа cross.bg .

Гарантирането на щастливо детство е мерило за цивилизационното развиване на една нация. Спазването на правата на децата и отбраната на техния живот, благоденствие, здраве и положително обучение е дълг и отговорност.

На този ден и в навечерието на 2 юни - Деня на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България, ние, столичните социалисти, показваме безапелационната си поддръжка към концепцията на Инициативния комитет за създаване в София на монумент на децата, почтени жертви на режимите и войните в интервала 1923 - 1944 година

Тъмните страници на българската история пазят мъчителни мемоари за отнети с принуждение детски животи! Какво значи да разстреляш дете на година и седем месеца с 12 патрона?! Инициативният комитет след огромно търсене и проучване е събрал данни за убити у нас над 250 деца в интервала 1923 - 1944 година, както и за още 3000 техни връстници, починали при депортацията на еврейските фамилии от Беломорска Тракия и Македония към пещите на „ Треблинка ", измежду които има и преди малко родени пеленачета.

Факт е, колкото и някои да го отхвърлят, че това е фашизъм.

Парадоксално е имената на убийци на почтени деца да са изписани върху мемориал в центъра на столицата ни, а паметта на жертвите им се покрива със давност. Това не може да се случи в нито една цивилизована страна, тъй като значи оневиняване на фашизма и отвод от най-хуманния жест към паметта на невръстните, чийто живот е бил прекършен без време. Те са погубени изцяло умишлено по „ законите " на нечовешката свирепост.

Вече няколко години Инициативният комитет чака позволение от Столична община да построи паметника.

Идеята е, по предложение на акад. Светлин Русев, паметникът да бъде ситуиран край езерото зад Братската могила в Борисовата градина и на него да написа „ Никога повече! ". Тя има утвърждението на основния проектант на София Здравко Здравков, както и на проф. арх. Атанас Ковачев, който управлява екипа, изработил Подробния организационен проект на парка. Кампанията за набиране на нужните средства продължава. Проектът е направен безплатно от скулптора проф. Иван Славов. Дарителите от цяла България са в очакване. Сред тях са хора от всички политически партии, от всички вероизповедания, от всички публични пластове.

Недоумяваме за какво кметът Фандъкова и заместник-кметът Тодор Чобанов се крият зад бездушието на по този начин наречения Експертно-художествен съвет. В неговите мнения няма отвод, само че има отсрочване със смущаващи и перфидни политически квалификации. Идеологическите причини на Експертно-художествения съвет са повече от несъстоятелни и нямат нищо общо със дилемите и функционалностите на този съвещателен орган. Недопустимо е на неговите съвещанията да бъде обсъждана сменена (неизвестно от кого) документи на плана.

Нашият зов е да спре политиканстването с паметта на починалите деца!

Въпросът е кой и за какво се плаши от апела „ Никога повече! "? Спирането на плана за монумент на невръстните жертви на фашизма ще бъде откровена реабилитация на техните убийци.

Подобен, невиждан за Европа, отвод за построяването на подобен паметник ще провокира необятен интернационален отзив и той няма да е в интерес на България.

Длъжни сме да изградим този непретенциозен мемориал в столицата ни, където хората да могат да се преклонят и слагат цвете, пожелавайки си в никакъв случай повече с цената на детски живот да не се разчистват политически сметки.

Такива монументи са построени във Франция, Испания, Германия, Австрия, Чехия, Беларус и Русия, в памет на най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и изключително през Втората международна война - децата.

Ние от Българска социалистическа партия - София настояваме Столична община да позволи издигането на паметника и по този метод да отговори на упованията на българите, за които ориста на убитите деца буди болежка и яд. На всички, които желаят да ги помнят и почитат, с цел да не се повтори сходна покруса в никакъв случай повече.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума м
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР